Hallakedon kennelin pentusuunnitelmat

Hallakedon kennelin pentusuunnitelmat

Kenneltoimintamme on ollut jonkin aikaa tauolla ja minulla on valitettavasti jäänyt vastamaatta monille, jotka ovat meiltä pentusuunnitelmista tiedustelleet. Sähköpostini on kovasti ruuhkaantunut ja osa viesteistä on voinut mennä hukkaan. Suurimmat pahoittelut tästä! Arki kahden pienen lapsen ja kahden aktiivisen harrastuskoiran kanssa haastavan työni ohessa on ollut minulle raskasta ja kiireistä aikaa ja valitettavasti jaksamiseni ei ole riittänyt aina oikein tarpeeksi sähköpostien kirjoitteluun. Mikäli olet laittanut minulle sähköpostia, mutta olen unohtanut vastata niin laita vain rohkeasti uudestaan niin pyrin vastaamaan kyllä nopeasti! Minut saa kiinni myös Whatsappilla, Facebookissa ja puhelimitse ja kasvattieni omistajille vastaan kyllä aina nopeasti.

Pitemmän taukomme jälkeen meillä on nyt pentusuunnitelmia kesälle 2024 sijoitusnartulleni Varpulle. Myös jalostuslainanartulle saattaa olla pentusuunnitelmia loppuvuodelle, mutta nämä suunnitelmat ovat vielä epävarmempia.

Varpu kesällä 2023
Varpu kesällä 2023

Kauniin Juksáhkká "Varpu"

Terveys:

 • Silmät: Ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia

 • Lonkat: B/B, index: 103

 • Kyynärät: 0/0

 • Polvet: 0/0

 • Selkä:
  Nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
  Välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali)

 • Sydäntutkimuslausunto, auskultaatiotutkimus, sivuääni: Ei, oireeton

 • prcd-PRA: kantaja (B)

 • Pompen tauti: vanhempien perusteella terve (a)

 • DM (Deg. Myelop.): terve (A)

Muuta:

 • Näyttelyt: H, Hyvä

 • Harrastaa jonkin verran tottelevaisuuslajeja

Kuvannut Iida Tolvanen
Kuvannut Iida Tolvanen

Hengenheimon Leppäkeihäs "Joiku"

Terveys:

 • Lonkat: A/A, index: 113

 • Kyynärät: 0/0

 • Polvet: 0/0

 • Selkä:
  Nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali), lukumäärä: 0
  Selän spondyloosi: SP0 (puhdas)
  Välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV0 (normaali)

 • Sydäntutkimuslausunto, auskultaatiotutkimus, sivuääni: Ei, oireeton

 • prcd-PRA: terve (A)

 • Pompen tauti: terve (A)

 • DM (Deg. Myelop.): kantaja (B)

Muuta:

 • Näyttelyt: Pentunäyttely, PEK2

 • Agility: SL1

 • RT: RTK3

 • LTE: 127, laukausvarma


Varpu kesällä 2023
Varpu kesällä 2023

Varpu on nuori, reipas, rohkea, vilkas, mutta tasapainoinen narttu. Ostin Varpun itselleni sijoitusnartuksi Kauniin kennelistä Kiimingistä ja olen toivonut siitä meille jalostusnarttua. Varpun luonne ja terveys on osoittautunut hyvin jalostukseen sopivaksi, joten tänä kesänä meillä olisi sille nyt pentusuunnitelmia.

Varpu asustaa poliisiemäntänsä kanssa tällä hetkellä Kemissä kerrostalossa perheen ainoana koirana. Varpu ei ole erityisen haukkuherkkä, mutta innostuessaan se haukkuu jonkin verran. Varpu viettää aktiivista ja runsaasti liikkuvaa kotikoiran elämää ja se on onkin oikein hyväkuntoinen, nopea ja kestävä koira, jonka kanssa harrastetaan mm. koirahiihtoa. Varpu on harrastanut jonkin verran emäntänsä kanssa myös tokoilu- rallytoko- ja tottisjuttuja. Varpu oppii helposti ja nopeasti ja palkkautuu erityisen hyvin lelulla. Varpu ei ole ahne, mutta se on todella leikkisä ja taistelutahtoinen, joten lelupalkkaus sopii sille hyvin.

Varpu, kesä 2023
Varpu, kesä 2023

Varpu on perusluonteeltaan hyvin avoin, sosiaalinen, ystävällinen ja leikkisä koira. Varpu on käynyt meillä paljon hoidossa ja se on aina kuin kotonaan ja tulee heti hienosti toimeen meidän koirien kanssa. Myös lasten kanssa Varpu on mainio, vauvamme kanssa varovainen ja 3-vuotiaan tyttäremme kanssa leikkii tosi mielellään esim. palloa noutaen.

Varpua on helppo pitää irti eikä sillä ole huomattavaa riistaviettiä. Varpu on käynyt paimentamassa lampaita ja sillä on hieno paimennusvietti ja se on lampaista hyvin kiinnostunut ja hieman turhankin innokas ja kiihkeä. Varpu ei pelkää ukkosta, laukauksia, ilotulitteita tms. Varpu viihtyy hyvin ulkona säällä kuin säällä, mutta toisaalta tykkää myös oleilla siellä missä ihmisetkin.

Varpu ja Uma sienestämässä
Varpu ja Uma sienestämässä

Varpulle toivoin urokseksi harrastavaa, vähän tai ei lainkaan vielä jalostukseen käytettyä ja mielenkiintoisen sukuista urosta, joka olisi Varpun tavoin laajasti terveystutkittu hyvin tuloksin eikä se suvussa esiintyisi rodun keskiarvoa enempää perinnöllisiä sairauksia. Lopulta pitkän etsinnän, harkinnan ja jalostustoimikunnan hyväksynnän jälkeen Varpulle urokseksi valikoitui hieno 5-vuotias, Varpun tavoin jalostukseen ensimmäistä kertaa käytettävä Joiku eli Hengenheimon Leppäkeihäs. Joiku on vilkas, energinen ja monipuolien harrastuskoira. Yhdistelmän sukutaulu jalostustietokannassa löytyy täältä.

Kuvannut Iida Tolvanen
Kuvannut Iida Tolvanen

Joikun omistaja kertoo sen luonteesta näin:

"Joiku on kotioloissa rauhallinen. Lenkeillä se on reipas ja menohaluja löytyy, mikä saattaa johtaa hihnassa vetämiseen. Vapaana kulkiessa Joiku on itsenäinen ja sen kanssa joutuu kiinnittämään huomiota siihen, ettei etäisyys kasva liian pitkäksi. Riista-/ saalisviettiä siltä löytyy jonkin verran ja saattaa lähteä esim. lintujen tai oravien perään. Vapaana ollessa olen sen saanut pari kertaa pysäytettyä jäniksen perästä. Joiku tykkää ulkoilusta ja usein jääkin omasta tahdostaan ulos.

Joiku on epävarma vieraita koiria kohtaan, mikä ilmenee remmirähjäämisenä. Se kuitenkin tulee toimeen kaikkien tuttujen koirien kanssa, joskin saattaa nartuista olla liian kiinnostunut. Vieraista uroskoirista meillä ei ole paljoa kokemusta, mutta oman perheen vanhemman beaglen kanssa se tulee toimeen. Välillä on ilmennyt jonkinlaista resurssiagressiivisuutta esimerkiksi ruokaa odotellessa.

Harrastuksissa Joiku tekee hyvin hommia, kunhan palkka on kunnossa. Se on kuitenkin pehmeä ja herkkä > turhautuu epäonnistumisista ja motivaatio laskee > tärkeää osata pitää vaatimustaso sopivana. Palkkautuu sekä lelulla että nameilla, mutta usein odottaa lelua namin lisäksi. Joiku on valikoiva syömisen suhteen eikä siten ole erityisen ahne. Koirahäiriö (ja hajut) heikentävät keskittymistä etenkin taukojen aikana, mutta harvemmin ottaa liikaa häiriötä kesken suorituksen."

Kuvannut Iida Tolvanen
Kuvannut Iida Tolvanen

Näkisin Joikun olevan luonteeltaan hieman saman tyyppinen kuin omien koirieni. Omatkin koirani ovat arjessa kilttejä ja rauhallisia, mutta koiraharrastuspaikoissa muiden koirien seassa niiden kanssa on joutunut tekemään töitä. Edelleenkin niiden kanssa on haasteita esim. sen kanssa, että eivät haukkuisi liikaa muille koirille. Toisaalta sitten niiden vilkkaus ja energisyys näkyy myös positiivisena puolena harrastuksissa, sillä ne jaksavat työskennellä pitkään ja innokkaasti. Näkisin myös, että Varpun tasapainoinen ja tyyni luonne kompensoi hyvin näitä Joikun epävarmuuksia vieraita koiria kohtaan. Haluan kuitenkin, että pentua meiltä harkitsevat ovat tietoisia, että tähän asiaan kannattaa ja tulee panostaa koiran koulutuksessa paljon.

Näkemykseni on, että tästä yhdistelmästä olisi odotettavissa energisiä, vilkkaita, avoimia, ystävällisiä ja hyvin harrastuksiin soveltuvia koiria. Huomioitavia asioita saattaa olla mahdollinen haukkuherkkyys sekä se, että tällainen aktiivinen ja energinen koira viihtyy parhaiten kodissa, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja virikkeitä esimerkiksi erilaisten koiraharrastusten muodossa.

Kuvannut Iida Tolvanen
Kuvannut Iida Tolvanen

Meillä ei ole käytössä mitään varsinaisia pentujonoja, vaan etsimme aina pentue- ja yksilökohtaisesti jokaiselle pennulle sopivimman kodin. Etusijalla pennuille meillä on harrastavat, aktiiviset kodit, joissa koirille halutaan teettää myös viralliset terveystutkimukset niiden ollessa aikuisia. Mahdolliselle narttupennulle etsin myös sijoituskotia mielellään Oulun alueelta, mutta myös kauempi sijainti on mahdollinen, mikäli muuten asiat mätsäävät.

Varpun juoksu alkaa todennäköisesti nyt toukokuussa 2024 ja pennut syntyisivät heinäkuussa, ja olisivat luovutusikäisiä syyskuussa.